Monthly Archive: June 2013

Jun 30 2013

ПРЕСПА ВО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА НИЗ ОБЈЕКТИВОТ НА ФРАНЦУСКИТЕ ФОТОГРАФИ (2 ДЕЛ)

Продолжуваме од каде што застанавме во првиот дел…

Continue reading »

Jun 28 2013

“Чао бе Рим”

Гостинска статија на Јулија Митревска – ученик во СОУ “Св. Климент Охридски” – Охрид ПОСЛЕДНИТЕ ВЕКОВИ НА РИМСКИОТ ПРЕСТОЛ Поради честите напади на варварските племиња, многубројните бунтови и востанија на населението, а и за да се обезбеди подобра контрола врз огромната Римска Империја во 286 г.н.е., Диоклецијан ја подели на два дела: Источно Римско Царство, со центар во …

Continue reading »

Jun 27 2013

МАКЕДОНИЈА И ПРЕСПА ВО ДЕЛАТА НА СТРАНСКИТЕ КАРТОГРАФИ – ОД II ДО XIX ВЕК (2 ДЕЛ)

Конечно пристигна и вториот дел 🙂 7. МУНСТЕРОВАТА КАРТА НА ЕВРОПА Оваа карта потекнува од 16 век и претставува дело на германскиот картограф Себастијан Мунстер, кој истотака претставува и автор на една од најпознатите книги во среднот век – неговата “Космографија”. Оваа книга доживеала преку 20 изданија во наредните 100 години од нејзиното прво издавање, …

Continue reading »

Jun 26 2013

“1909 – Четири Прослави на Нова Година”

“1909 – Четири Прослави на Нова Година” е име на статија објавена во повеќе американски весници во периодот декември 1908 – јануари 1909. Се работи за статија во која се обработуваат различните дати и начини на кои се прославува Нова Година кај повеќе народи и религиозни групи кои имаат своја емиграција во САД (Оние кои …

Continue reading »

Jun 24 2013

Инфографик: Рим – Антички супер град

Пред неколку дена, сурфајќи на интернет, наидов на еден интересен инфографик посветен на античкиот Рим во кој се наведени неговите најважни достигнувања на урабнистички и градежен план, достугнувања без кои ние, денес, не би можеле да го замислиме нашиот живот. Како најинтересни  од овие достигнувања би ги издвоил: – Рим е првиот град кој достигнал …

Continue reading »

Jun 20 2013

Преспа во Првата Светска Војна низ објективот на Француските фотографи (1 дел)

Во текот на Првата Светска Војна (1914-1918), Преспа била директно вклучена во воените дејствија така што низ нејзина територија поминувал Македонскиот Фронт (1915-1918), кој што ја делел на два дела по линијата Лескоeц-Стење-Преспанско Езеро-Сливница-Претор. Од северната страна на фронтот се наоѓале војските на Централните сили т.е. на Германија, Австро-Унгарија и Бугарија, додека пак од јужниот …

Continue reading »

Jun 19 2013

Хераклион – Изгубениот град под морето

Сигурен сум дека сте слушнале за Атлантида, изгубениот митолошки (?) остров со развиена цивилизација кој поради некаква природна катастрофа потонал под водите на Атлантикот, остров кој претставува една голема опсесија на голем број истражувачи кои целиот свој живот го поминале трагајќи по него. Но дали некогаш сте слушнале за Хераклион ? Ако одговорот гласи не, …

Continue reading »

Jun 14 2013

Македонија и Преспа во делата на странските картографи – од II до XIX век (1 дел)

Во првиот пост на блогот се одлучив да Ви ја презентирам мојата изложба “Македонија и Преспа во делата на странските картографи – од II до XIX век” во електронска форма, па се надевам дека ќе Ви се допадне и ќе Ве потикне да истражувате малку повеќе на ова поле Поради својата исклучително важна географска местоположба …

Continue reading »

Jun 14 2013

ЗА БЛОГОТ

“Историски” е наменет за популаризација на Историјата и нејзините сродни науки (како Археологијата, Етнологијата и сл.) меѓу пошироката интернет јавност во Македонија и нејзино потикнување во изучувањето на човечкото минато како и неговите ефекти врз иднината. Целта на овој блог е да ја прикаже оваа наука на еден интересен и забавен начин, различно од она …

Continue reading »