Monthly Archive: July 2013

Jul 28 2013

Запознајте ја нордиската митологија

Верувам дека повеќето од Вас сте запознати со древната медитеранска митологија (вклучувајќи ја и нејзината римска варијанта), запознаени сте со Зевс, Аполон, Афродите, Марс, Прометеј… тоа е митологија која сите сме ја учеле во училиште и со која се среќаваме секој ден. Но мал број од луѓето се запознаени со нордиската митологија (позната и под …

Continue reading »

Jul 25 2013

Експедицијата на Питеј од Масилија

Во овој пост продолжуваме со обработка на најзначајните личности и експедиции од античката “Доба на Откритија”, конкретно ќе се запознаеме со најзначајниот античко-хеленски навигатор Питеј и неговото истражувачко патешествие низ океанските води на Северна Европа. Питеј живеел во античката хеленска колонија Масилија, денешен Марсеј во Франција од каде што ја започнал и својата авантура која …

Continue reading »

Jul 22 2013

Античките Феникиски истражувачи и нивните експедиции

По постот за Античките Македонски истражувачи и нивните експедиции, нашиот серијал за античката “Доба на Откритија” ја продолжуваме со најголемите морепловци и трговци на античкиот свет – Феникијците ! Феникијците се народ кој живеел на источниот брег на Средозменото Море, на територијата на денешен Либан и главно биле организирани во градови-држави, меѓу кои најзначајни биле …

Continue reading »

Jul 18 2013

Репортажа: Директно од фронтот !

Во оваа репортажа Ви ја пренесувам атмосферата директно од делот на Македонскиот фронт на планината Галичица, кој поради “малото” задоцнување од скоро 100 години е доста помирен и потивок во однос на  годините кога бил најактивен. 🙂 За оние кои не знаат, Македонскиот фронт (познат и како Јужен или Солунски фронт) е еден од најзначајните …

Continue reading »

Jul 14 2013

Македонија и Преспа во делата на странските картографи – од II до XIX век (3 Дел)

Стигна третиот и последен дел од статијата “Македонија и Преспа во делата на странските картографи – од II до XIX век”. 13. КАРТА НА МАКЕДОНИЈА ОД ДА ВИЊОЛА И РОСИ Оваа карта потекнува од втората половина на 17 век и претставува дело на двајца италијански картографи – Џакомо Кантели да Вињола и Џакомо Џовани Роси. На оваа …

Continue reading »

Jul 10 2013

Преспа во Првата Светска Војна низ објективот на француските фотографи (3 Дел)

Во продолжение следува третиот и последен дел од фото-статијата “Преспа во Првата Светска Војна низ објективот на француските фотографи”

Jul 08 2013

Античките Македонски истражувачи и нивните експедиции

Сите сме слушнале и сме запознаени со истражувачките експедиции на личности како Колумбо, Де Гама, Магелан, Кук, Кортез, Пизаро во “Добата на Откритија”, експедиции кои го прошириле знаењето на Европјаните за светската географија, експедиции кои отвориле голем број на нови трговски патишта, експедиции поради кои некои држави создале империи, а некои империи пропаѓале со губењето …

Continue reading »

Jul 05 2013

Демонските воини на античкиот свет

Една од клучните работи во војувањето е да се влее што е можно повеќе страв кај своите противници и со тоа да се намали нивниот борбен морал, а тоа значи драстично зголемување на своите шанси за победа. Ништо не било поразлично ниту во антиката. Но малку се оние племиња и народи од оваа епоха на …

Continue reading »

Jul 02 2013

Коловртот и неговиот милениумски континуитет на употреба кај Македонците

Коловртот (познат и како Вртешка) е симбол кој во Македонија и кај Македонците има милениумски континуитет на употреба, почнувајќи од античко време па се до денешен ден и најверојтно има значење како симбол на вечноста, на бескрајноста. Симболот, најверојатно, претставува дериват на свастиката, но постојат повеќе размислувања за тоа од каде човекот ја добил идејата …

Continue reading »