Monthly Archive: August 2013

Aug 29 2013

По трагите на Скиртијана

Преспа отсекогаш претставувала своевиден рај на Земјата кој има прекрасни услови за живот – родни полиња, преубави планини, прекрасно езеро и совршена клима, затоа не чуди фактот што луѓето уште од најрани времиња се одлучувале ова парче земја да го наречат свој дом. Доказ за ова се големиот број на населби кои се развиле тука …

Continue reading »

Aug 25 2013

Римските копнени експедиции до суб-сахарска Африка

Африка, особено нејзиниот суб-сахарски, тропски дел, со сета своја егзотика за Еврпјаните и Медитеранците, отсекогаш ја будела фантазијата и го привлекувала вниманието и интерсот за истражување кај овие народи. Уште од антиката медитеранските народи, особено оние кои биле познати по своите поморски вештини, се одлучувале на истражувањето на бреговите на “Црниот Континент”, некои од тие …

Continue reading »

Aug 18 2013

Неконвенционални оружја во античкиот свет

Во текот на историјата биле измислени голем број на оружја кои во најмала рака можат да се наречат чудни и за кои нивните конструктори сметале дека ќе им ја пружат на својата страна онаа мала предност со која би ја добиле битката. Истото важело и за антиката. Па така, кога традиционалните оружја како копја, стрели …

Continue reading »

Aug 15 2013

Александар Македонски и Коловртот

Разгледувајќи некои стари ракописи (книги) поврзани со Александар Македонски во дигиталната колекција на Британската Библиотека, наидов на една илустрација која го привлече моето внимание и сакав да ја споделам со Вас. Имено, се работи за илустрација која е дел од една француска “Александрида” (средновековен роман во кој е опишан животот на Александар Македонски на еден …

Continue reading »

Aug 12 2013

Рударски активности во Преспанскиот регион

Инспириран од делот во книгата “Брегалничкиот басен во римскиот и раниот средновековен период” од Звонко Белдедовски посветен на римските рударски активности во брегалничкиот регион (за што на блогот имаше и посебен пост), изминатите два-три дена решив да истражам малку за остатоците од рударски активности во Преспа, па еве што најдов: 1. Во околината на село Курбиново …

Continue reading »

Aug 10 2013

100 години од Букурешкиот договор

Денес одбележуваме точно 100 години од потпишувањето на договорот кој ја санкционира поделбата на Македонскиот народ и земја од страна на империјалистичките европски сили и нивните балкански пион-држави, 100 години од денот кога го доживеавме она што беше најголем страв за бројни генерации Македонски револуционери кои упорно предупредуваа дека секаква надворешна интервенција во Македонската револуција …

Continue reading »

Aug 08 2013

Римското рударство во Брегалничкиот регион

Како многу значаен елемнт од културното и пред се’ материјалното творештво во римско време за Брегалничкиот и Подосоговскиот регион претставуваат остатоците од старото рударство. Забрзаниот развиток на материјалната култура на човекот во најголема мера е условен со добивањето и употребата на рудните минерали. Луѓето од предисторијата, поточно од  бакарната доба (околу 3000 г.п.н.е.), го откриле …

Continue reading »

Aug 05 2013

2229 години од најтешкиот пораз на Римјаните !

На 2 Август одбележавме повеќе годишнини од значајни историски настани, вклучувајќи и: – 2351 години од победата на македонскиот крал Филип II против здружените хеленски сили во битката кај Херонеја – 2335 години од победата на македонскиот генерал и кралски регент Антипатер против хеленските бунтовнички сили во битката кај Кранон – 110 години од почетокот …

Continue reading »

Aug 01 2013

Честит Илинден !

Историски Блог Ви го честита националниот празник на Македонскиот народ – 2 Август ИЛИНДЕН ! Денот кој остави траен белег врз Македонската историја, почнувајќи од Херонеја, преку 1903, па се до АСНОМ !

Aug 01 2013

Поврзаноста на Св. Илија со Богот на Сонцето

Како што христијанството почнало да се шири во доминантно политеистички земји, дел од паганските обичаи и верувања на домородното население почнале да се инкорпорираат во самата христијанска религија, па поради тоа добар дел од христијанските светци добиле особини на некои од паганските богови. Дел од овие симбиози настанувале спонтано, но дел биле подржувани од самата …

Continue reading »