Monthly Archive: September 2013

Sep 28 2013

Патната мрежа помеѓу средновековните македонски градови

Познатиот средновековен географ Мухамед ал-Идризи (1099 – 1165), кој поголемиот дел од својот живот го поминал на дворот на сицилијанскиот крал Рожер II, во своето најпознато и најзначајно дело “Географија” опишал и дел од патната мрежа помеѓу поголемите македонски градови од тој период, па така, во продолжение Ви пренесувам дел од тој опис. Патот од …

Continue reading »

Sep 17 2013

Најзначајните преспански војводи од Илинденскиот период

Преспанското население, подржувано од Македонската Револуционерна Организација преку голем број на организирани комитски чети, се подготвувало и масовно учествувало во Илинденското востание од  1903 година, при што, наспроти тортурите и страдањата предизвикани од турскиот аскер, биле извршени повеќе акции, меѓу кои како позабележителни се: нападот на Шурленскиот ан, нападот на Ресен, акциите за прекинување на …

Continue reading »

Sep 09 2013

Кратка историја на кафето

Татковина на кафето е Африка. Попрецизно, провинцијата Кафа (Kaffa) во Етиопија. И денес во тоа подрачје и во лето и во зима цвета дивото дрво на кафето со чудесен мирис и со бели цветови слични на јасминот кои даваат црни плодови. Секој од плодовите е со големина на вишна, а во него се наоѓаат две …

Continue reading »

Sep 02 2013

“Бугарите, стари непријатели на Македонците”

“Стари непријатели на Македонците” – вака се опишани Бугарите во еден текст во американскиот весник Daily Public Ledger од 19 април 1907 година. Во такстот се обработува трагичната судбина на македонскиот мигрант Dimetre Naoum (Димитри Наум) кој во состојба на очај се обидел да го убие својот сонародник Thomas James (Томас Џејмс – чудно име за Македонец нели? …

Continue reading »