Monthly Archive: October 2013

Oct 09 2013

Змејот во македонскиот фолклор

Додека ја читате статијата, пуштете ја оваа песна. 🙂 Проучувајќи ги различните елементи на македонскиот фолклор можеме да се запознаеме со голем број на различни натприродни, митолошки суштества како вампири, самовили, џинови… но ретко кои од нив, по својата важност и митолошка сила можат да се споредат со змејот. Врз база на бројните преданија, приказни и легенди, …

Continue reading »