Monthly Archive: December 2013

Dec 29 2013

Среќни Новогодишни и Божиќни празници !

Среќни Новогодишни и Божиќни празници на сите читатели на Историски Блог ! Посакувам новата 2014 година да Ви биде исполнета со многу среќа, здравје, успех и љубов, и се надевам дека ќе им посветите малку повеќе внимание на историјата и културното наследство ! 🙂 Поздрав  и се’ најдобро !

Dec 26 2013

Репортажа: Виена? Париз? Берлин? Не, тоа е Ресен !

Репортажата беше направена на 14.12.2013 година. Прекрасно саботно утро во Ресен и градот е во движење. Дел од луѓето стануваат порано за да ги завршат своите домаќински обврски (сабота е пазарен ден во Ресен), другите пак, кои можат да си дозволат малку повеќе сон, тоа и го прават. Некаде пред пладне, на сите нив патиштата …

Continue reading »

Dec 01 2013

Индустриска зона стара 2000 години пронајдена во Полска

За време на археолошките ископувањата во близина на селото Кание во Полска, откриена е “индустриска зона” намената за топење на железна руда, стара скоро 2000 години. На локалитетот биле откриени 22 печки кои се употребувале за оваа намена. Печките биле составени од два дела: горен – оџак, со висина од околу 2 метри и основа …

Continue reading »