Monthly Archive: January 2014

Jan 31 2014

Последниот Викинг

Викиншката доба (8 – 11 век н.е.) претставува една од најинтересните епизоди во средновековната европска историја, епизода која секогаш предизвикувала голем романтичарски занес кај луѓето, епизода во која се појавиле голем број на “актери” кои оставиле свој траен печат врз минатото – Рагнар Лодброк, Ерик Црвениот, Лајф Ериксон… Но, секој добар филм мора да има …

Continue reading »

Jan 17 2014

Македонски народни преданија за Цар Александар

Најголемиот војсководец во историјата, човек кој предизвикувал восхит кај луѓето, сплотувач на народи и култури, идол на многу историски големци, вака, накратко, може да се опише ликот на македонскиот цар Александар III, лик кој нашол свое место во фолклорот на голем број народи, почнувајќи од Шкотска, па се до Индија, лик за кого се раскажани …

Continue reading »

Jan 09 2014

Саксонски рудари во Македонија

Средновековието во Македонија било доста динамично и турбулентно, главно поради тоа што во овој период во Македонија навлегуваат голем број на различни народи, племиња, мигрирачки групи, од кои дел од нив се населиле трајно, дел го продолжиле патот во изнаоѓање на “своја земја”, а дел продолжиле со својата омилена активност – пљачкосување, зулумќарење и сеење страв …

Continue reading »