Monthly Archive: February 2014

Feb 27 2014

Мачки-бомби и гулаби-ракети

Низ текот на човечкото минато биле измислувани најразлични чудни и неконвенционални оружја кои на една од завојуваните страни требало да и’ донесат одредена предност или пак излез од некои тешки ситуции за време на битки, опсади итн… Веќе еднаш предходно пишував на блогов за некои неконвенционалните оружја користени за време на античкиот период, а во овој напис …

Continue reading »

Feb 18 2014

Реконструиран е ликот на царот Самуил

Текстот е објавен во дневниот весник Нова Македонија на ден 18.02.2014. Автор: Блаже Миневски. Сега и точно се знае како изгледале царот Самуил, неговиот син Гаврило Радомир, ќерките Мирослава и Косара, сопругата Агата, но и неговиот внук од брат Јован Владислав и неговата сопруга Марија. Ликовите на членовите на семејството на царот Самуил се идентификувани …

Continue reading »

Feb 12 2014

Норманските освојувања во Македонија

Во почетокот на 80-те години на XI век балканските поседи на Византија, чиј составен дел била и Македонија, биле нападнати од страна на Норманите (кои ги владееле Сицилија и Јужна Италија (Калабрија и Апулија)) предводени од Роберт Гвискард и негиовиот син Боемунд Тарантски. Во 1082 година Норманите извојувале голема победа кај Драч, а во наредната …

Continue reading »