Monthly Archive: April 2014

Apr 24 2014

Крајот на Самоиловото царство

По смртта на Царот Самоил на 6 Октомври 1014 година, престолот го наследил неговиот син Гаврило Радомир. Кога византискиот цар Василиј II разбрал за смртта на Самоил тој првин се упатил во Солун, а потоа тргнал кон Битола, по што го запалил царскиот дворец во Битола. Неговите чети, пак, ги запоседнале Прилеп и Штип. Во …

Continue reading »

Apr 16 2014

Ресенчани во 1920 година: “Ние сме Македонци !”

Почетокот на 20 век е период во кој негаторските пропаганди на соседните држави насочени спрема македонската нација го достигнале својот врв. Но, и покрај нивните напори за бришење на се’ она што е македонско, во овој период постојат голем број на документи и сведоштва кои го докажуваат токму спротивното, односно ја докажуваат реалната вистина за …

Continue reading »

Apr 10 2014

11, 12, 13 Април – Бабините денови

Предстојните три дена – 11, 12, 13 Април (29, 30, 31 Март – стар стил) кај македонскиот народ се познати како Бабини денови, или едноставно Бабите. Според народните верувања, времето може да биде студено се додека не поминат овие три дена, и навистина, секоја година овие денови се одликуваат со необично студено време проследено со …

Continue reading »

Apr 09 2014

Мистериите на Полошкиот манастир од 14-ти век

Автор на текстот е Блаже Миневски. Кој бил човекот што бил погребан во црквата во Полошкиот манастир и зошто цар Душан има издадено специјална повелба во 1340-та година? Кој ја насликал фреската во која Јосиф со стап во раката се приближува кон Богородица, лут поради нејзинито неверство? Дали Полошкиот манастир повторно ќе заживее по доаѓањето на првите …

Continue reading »

Apr 09 2014

Жртвеник стар седум милениуми во музејот во Прилеп

Текстот е објавен во дневниот весник Дневник на ден 07.04.2014. Единствен уникатен наод во Европа ја краси атрактивната археолошка поставка на музејот во Прилеп. Станува збор за најстариот земјен систем на жртвеници конзервиран пред триесетина години. Според директорката Гордана Данилоска-Спироска, тоа е артефакт во уникатна форма со димензии 2 на 4 метри, кој е стар …

Continue reading »

Apr 06 2014

Преспански легенди и преданија поврзани со Царот Самоил

“Меѓу планините Петрино, Галичица, Сува Гора, Пелистер, Баба и Бигла се простира убавата и плодородна преспанска котлина во чиј центар штедрата природа, за да ја направи прекрасна, создала две езера богати со риба – две чудни огледала во кои со векови се огледуваат спротивните височини и по кои радосно се лизгаат сончевите зраци. Недалеку од …

Continue reading »

Apr 04 2014

Одличен месец за египтологијата !

Ретко која земја во светот може да понуди толку богата култура, историја и археологија како Египет. Поради тоа, не е ни чудо што луѓето отсекогаш биле фасцинирани од Египет, па вложиле големи ресурси во негово истражување, кое резултирало со едни од најзначајните архолошки откритија на сите времиња. Денес, египтологијата не само што не го губи …

Continue reading »

Apr 01 2014

Мистериите на Денот на благодарноста

Денот на благодарноста, кој се одбележува на 27 Ноември, претставува еден од најпопуларните празници кои се прославуваат во Соединетите Американски Држави и Канада. Тој претставува ден на кој луѓето искажуваат благодарност кон Бог за богатата жетва. Иако традиционално празникот имал религиозна основа, тој денес се идентификува како световен празник. Празникот води потекло од 16 век, кога …

Continue reading »