Monthly Archive: May 2014

May 28 2014

Византиски iPad

Различните технолошки пронајдоци како преносните компјутери, паметните телефони и таблетите се од непроценливо значење за оние луѓе кои имаат брз начин на живот, живот во кој секоја секунда е вредна и каде е потребно брзо да се забележи или провери некоја информација. Но, што правеле оние луѓе од пред илјада години кои немале пристап до …

Continue reading »

May 14 2014

Пронајдена нова вампирска гробница во Полска

Група археолози предводени од археологот Славомир Горка во градот Камиен Поморски, северозападна Полска, пронајдоа нова вампирска гробница. Се верува дека гробницата датира од 16-тиот век кога во централна Европа владеел стравот од вампири и многумина биле закопувани на специфичен начин, за да не станат од својот гроб. Во ногата на починатиот е забиен колец, а …

Continue reading »

May 13 2014

Пронајдени остатоци од „Санта Марија“ – бродот на Кристофер Колумбо

После повеќе од петстотини години откако Санта Марија, командниот брод на Кристофер Колумбо доживеал бродолом во Карибите, археолозите сметаат дека пронашле остатоци од него на дното од морето северно од брегот на Хаити, пренесува британски „Индипендент“. „Сите географски, подводни топографски и археолошки докази уверливо укажуваат дека тоа се остатоци од славниот брод на Колумбо“, рекол …

Continue reading »

May 05 2014

Веста за пронаоѓањето на гробот на Александар Македонски – желба за сензационалност или…?

Пред неколку дена, поточно на 29 Април 2014 година, беше објавена сензационалната вест за можното откритие на гробот на Александар Македонски во Египет на интернет порталот World News Daily Report. Веста дека можеби е пронајден гробот на најголемиот војсководец во историјата брзо се прошири на социјалните медиуми благодарение на неколку популарни facebook-страници кои третираат теми од …

Continue reading »

May 04 2014

Фресковни прикази на демони во Македонија

Во сите религии и митологии се застапени демонски битија во кои е персонифицирано, најчесто, некое зло. Овие демонски суштества биле честа инспирација за народниот творец кој за нив создал голем број на усни творби (приказни и преданија), како и визуелни прикази (најчесто во верските објекти). Така, и во црквите во Македонија може да се сретнат голем број …

Continue reading »