Monthly Archive: June 2014

Jun 21 2014

Големо археолошко откритие во скопско: Во Македонија нема Дарданци, ниту Трибали, тука живееле Пајонци

Пајонски гроб од 8 и 7 век пред новата ера открија завчера археолозите ископувајќи го античкиот театар на Скупи кај Скопје. Покрај покојникот, во керамички сад тие открија бронзена наочареста фибула – безопасна игла, типична за Пајонците и култен предмет – сончев диск. Археолозите вчера се обидоа полека, внимателно, да го извадат од садот и …

Continue reading »

Jun 21 2014

И по 101 година продолжува потрагата по знамето од Тиквешкото востание

Според мемоарите на Цане Поп Kоцев од Kавадарци, учесник во Илинденското и во Тиквешкото востание, во 1949 година прво им било ветено дека запленетото знаме од Белград ќе биде вратено во Kавадарци, за потоа да им кажат дека изгорело во музеј за време на бомбардирањето на Белград. Поминаа 101 година од Тиквешкото востание, а потрагата …

Continue reading »

Jun 20 2014

‘Честитки господине, Вие штотуку го купивте Римското Царство!’

Низ својата повеќевековна историја, Римската Империја поминала низ голем број на турбулентни периоди, како од социјален, воен, така и од политички карактер. Една таква политичка криза се случила и во 193 година, позната и како ‘Година на петте императори’. Се’ започнало со убиството на 17-от император Комодус на 31 декември 192 година. Ова убиство било организирано …

Continue reading »

Jun 19 2014

Археолошки истражувања 2014: Стибера, Чепигово (Фото)

При годинашните истражувања на локалитетот Стибера, во близина на прилепско Чепигово, откриени се три извонредно значајни објекти кои фрлаат нова светлина на овој значаен македонски локалитет. Екипата на прилепскиот Завод и музеј, под раководство на археологот Душко Темелкоски, на крајниот северозападен раб на градот Стибера откри подиум од јавен објект, за кој сѐ уште не може …

Continue reading »

Jun 18 2014

Археолошки истражувања 2014: Градиште, Младо Нагоричане (Фото)

Локалитетот Градиште, во атарот на Младо Нагоричане, Кумановско, се наоѓа на 1,3 километар од магистралниот пат Куманово – Крива Паланка. Поради своето значење влезе во капиталните владини проекти од областа на археологијата за 2014 година. Повеќе информации за локалитетот и овогодинешните откритија прочитајте ТУКА. Во продолжение следуваат неколку фотографии од истражувањата во Градиште:  

Jun 17 2014

Ископани три значајни објекти на Стибера

Откриени се три извонредно значајни објекти при годинашните истражувања на локалитетот Стибера, кај Чепигово, кои фрлаат нова светлина на овој значаен македонски локалитет. Се разоткриваат тајните богатства на локалитетот Екипата на прилепскиот Завод и музеј, под раководство на археологот Душко Темелкоски, на крајниот северозападен раб на градот Стибера откри подиум од јавен објект, за кој …

Continue reading »

Jun 17 2014

Востанието на Петар Делјан (1040-1041)

Отпорот на македонскиот народ против византиското господство и засилената феудална експлоатација започнала да се манифестира уште во првите години по паѓањето на Самоиловото царство. Веќе во 1040 година тој прераснал во вооружено востание, предводено од Петар Делјан, син на Гаврило Радомир од нековата прва жена, ќерка на унгарскиот крал. Востанието добило поттик и поддршка од …

Continue reading »

Jun 16 2014

Голем агријански град се наѕира кај Младо Нагоричане

Досега не е откриено нешто поголемо и побогато од овој период. Во ниедно наоѓалиште од тоа време нема толку богат културен хоризонт. Во континенталните предели всушност нема артефакти и градови од раната антика. Затоа ова откритие е од особено значење за нашата археологија, вели Лилчиќ. Високоцивилизиран и богат пајонски град се наѕира на локалитетот Градиште, …

Continue reading »

Jun 16 2014

Таинствените скопски симболи

Автор: Данило Коцевски  Текстот е објавен во дневниот весник Вест на ден 13.06.2014. Историјата и културната историја на Скопје треба уште многу да се истражуваат, бидејќи тие се неисцрпно богатство. Ќе наведеме неколку интересни и карактеристични примери, кои веднаш предизвикуваат внимание. За да ви го откриеме првиот таинствен симбол, деновиве требаше да се ставиме во улога на …

Continue reading »

Jun 14 2014

1 година Историски Блог !

Во 2014 година одбележуваме (или веќе одбележавме) доста значајни настани поврзани со македонската и светската историја: 1000 години од смртта на Цар Самоил (1014), 100 години од почетокот на Првата Светска Војна (1914), 70 години од Првото заседание на АСНОМ (1944), 810 години од освојувањето на Константинопол од страна на крстоносците (1204), 2058 години од …

Continue reading »

Older posts «

» Newer posts