Monthly Archive: July 2014

Jul 30 2014

Историската позадина на фудбалското ривалство помеѓу Манчестер Јунајтед и Лидс

Фудбалот, и воопшто спортот, не би биле една од најважните работи во светот доколку во нив нема натпрварувачки дух и ривалство, кога екипите се директни конкуренти во одредено натпреварување, па во нивните меѓусебни настапи влегуваат со огромен влог и емоции. Но, во некои одредени случаи, ривалството помеѓу две екипи може да биде предизвикано од настани …

Continue reading »

Jul 29 2014

1000 години од Беласичката битка

Денес се навршуваат 1000 години од Беласичката битка, позната и како битката кај Клеидион (битката кај Клуч), еден од најтрагичните настани во македонската историја. Имено, откако византиските напади, пљачкања и пустошења на самоиловата територија станувале се почести, а знаејќи дека непријателот навлегува низ родопските клисури, Самоил наредил да бидат затворени со широки фортификациски ѕидови кои …

Continue reading »

Jul 26 2014

Краток историски осврт на хеви металот

Најголемото богатство на човештвото е културата. Досега на блогот се пишувало за културата на различни народи и луѓе од пред повеќе стотици и повеќе илјади години кои нам ни оставиле во наследство голем број на научни сознанија, уметнички вредности и практични вештини, нешто што ние понатаму треба да го градиме. Тука се поставува и прашањето …

Continue reading »

Jul 25 2014

Археолошка експедиција: Локалитет Висока, Селечка Планина

Започнаа археолошките истражувања на локалитетот Висока, кои ќе траат континуирано и во август и кои по начинот на реализација ќе бидат први од типот на археолошка експедиција. – Ова ќе бидат први ископувања од голем опсег на овој значаен локалитет од раната антика и ќе се разликуваат од повеќето досега спроведени на територијата на Македонија …

Continue reading »

Jul 24 2014

Археолошкото богатство од Македонија претставено пред германската публика

Во престижниот национален Келтско-римски музеј во Манхинг, Република Германија синоќа во присуство на бројни гости од археолошката фела, градоначалници, конзули, дипломати и љубители на уметноста беше отворена меѓународната изложба со наслов „Златното лице на непознатиот македонски крал – Македонците и Келтите од брегот на Охридското Езеро”, проект кој се реализира со поддршка на Kомисијата за …

Continue reading »

Jul 23 2014

Ѕирнете во златото на македонските кралеви!

Во светот има многу малку златни колекции како златниот трезор од Тремник на Вардар. Од Македонија ова е врвен репрезент”, вели Виктор Лилчиќ, директор на Управата за заштита на културното наследство, на неколку часа пред патувањето во Германија, каде што во реномираниот Келтско-римски музеј во Манхинг, вечерва ќе се отвори изложбата Златните лица на македонските кралеви …

Continue reading »

Jul 20 2014

Поглед кон животот на еден тинејџер во стариот Рим (Видео)

Видеото Ви го претставува 17-годишниот Луциј Попидиј Секундус, граѓанин на Рим во 73 година. Преку него ќе се запознаете со обредите на иницијација, договорените бракови, образованието, честите посети на градските бањи, ноќните банкети… работи кои биле типични за животот на еден тинејџер во стариот Рим.

Jul 19 2014

На локалитетот Гурбита богати наоди од 1. век од нашата ера

Во античката населба Гурбита во близина на село Згрополци археолозите од Народниот музеј од Велес во изминатиот период најдоа богати движни наоди од 1. до 3. век од нашата ера. Археолошките истражувања кои се вршеа со поддршка на Министерството за култура на РМ за годинава се завршени, а во наредниот период ќе се работи на конзервација …

Continue reading »

Jul 18 2014

Најзначајните градови во Картагинската колонијална мрежа

Картагина се “родила” како колонија на феникискиот град Тир во IX век п.н.е., а стекнала политичка независност во VII век п.н.е. Според легендите таа била основана од страна на тирската принцеза Дидо. Својот најголем подем Картагина го имала во VI и V век п.н.е., за време на владеењето на династијата на Магонидите, кога изградила силна морнарица …

Continue reading »

Jul 15 2014

Сочуван пергамент потврдува дека ресенско семејство досега до свитата на Цар Самоил

Архиви, музеи, албуми, автобиографии, тапии, скици со стебла на имиња и роднински врски – сите тие се извор за истражување за стотината најголеми и најпознати македонски семејства. Кои се, каде живееле, како се формирале, што работеле, каде се движеле и од кога има податоци за најафирмираните лози, одговара Виолета Ѓорѓеска од Музеј на Македонија. „Ги …

Continue reading »

Older posts «