Monthly Archive: August 2014

Aug 31 2014

Македонија го откри својот таен загубен град

Најновата археолошка атракција на Македонија предизвикува голем интерес. Тоа е досега највисокиот откриен град во земјава, на надморска височина од 1.470 метри, со што е за околу 200 метри повисок од Крушево. Има поглед што се протега до Кожув, Ниџе, Пелистер, Битола, Прилеп, Демиркаписката Клисура, низ целата мариовска долина и речиси цела Пелагонија. ЛОКАЛИТЕТОТ ВИСОКА …

Continue reading »

Aug 28 2014

Завршија годинашните подводни истражувања на локалитетот Врбник кај Струга

Со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија, НУ Музеј „Д-р Никола Незлобински“ од Струга деновиве заврши со овогодинешните истражувања на подводниот археолошки локалитет „Врбник“. Цел на овие истражувања беше да се направи контролно сондажно истражување за да се добие покомплетна слика за стратиграфијата и хронологијата на локалитетот. Во слојот кој и припаѓа на …

Continue reading »

Aug 18 2014

Божествените тројства во европските митологии

Во сите делови на светот се развиле голем број на верувања и митологии, составени од голем број на натприродни суштества и богови. Во таа хиерархија на богови некои се одделуваат како најважни и најзначајни (врховни богови), некои претставуваат симбиоза на два или повеќе богови (пример египетското божество Амон-Ра претставува симбиоза на богот на сонцето Ра …

Continue reading »

Aug 09 2014

Продолжуваат археолошките истражувања на Голем Град

…Гледано од брегот, островот Голем Град во Преспанското Езеро, изгледа како фрлено парче зеленило на сината езерска плоча, оддалечено од настаните на брегот со време и простор. Кога сте на Голем Град Ве фасцинираат не само природната разновидност на животинскиот и растителниот свет, кој сос воите бои, мириси и звуци Ве предупредуваат дека ова е …

Continue reading »

Aug 07 2014

Проекти на НУ Стоби во 2014 година (Фото)

За 2014 година НУ Стоби има предвидено вкупно десет проекти од кои пет се веќе реализирани. Во текот на јуни, паралелно се одвиваа две интернационални работилници за конзервација на керамика и конзервација на мозаик. Проектите беа реализирани во соработка со фондацијата Балканско наследство. Во рамките на работилницата за конзервација на керамика се работеше на копии …

Continue reading »

Aug 06 2014

Зошто Никола Карев го исфрлија од македонската химна?

НАШИТЕ ПОЗНАТИ ПРЕДЦИ ВО СЕЌАВАЊАТА НА НИВНИТЕ ПОТОМЦИ: СПОМЕНИ НА МИШЕ КАРЕВ, ВНУК НА НИКОЛА КАРЕВ ЗОШТО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА КРУШЕВСКАТА РЕПУБЛИКА ГО ИСФРЛИЈА ОД МАКЕДОНСКАТА ХИМНА? Никола Карев е роден во Крушево, 1877 година. Во 1893 година заминал на печалба во Бугарија, каде што работел како ѕидарски работник во работилницата на Васил Главинов. По враќањето …

Continue reading »