Monthly Archive: October 2014

Oct 04 2014

Калето во Норово ги чува монетите од сите македонски кралеви

На Кале, село Норово, изненадува појавата на монети исклучиво на македонските кралеви и тоа речиси во континуитет, од Архелај, Аминта Трети до Персеј. Тука се и монетите од времето на Филип Втори Македонски, и Александар Трети Македонски. Градот Алкомена кај Бучин, доцноантичкиот кастел непосредно пред Крушево и Кале, село Норово, се дел од врвните археолошки …

Continue reading »

Oct 03 2014

По 60 години, откриена нова викиншка тврдина во Данска

Група на дански археолози од Универзитетот Архус и Данскиот центар за замоци, предводени од професорот Сорин Синдбек и Нана Холм, открија нова викиншка тврдина по цели 60 години. Локалитетот е именуван како “Вало Боргринг” (Vallø Borgring) и се наоѓа во близина на градчето Коге, во близина на Копенхаген, на големиот остров Зеланд, место каде што …

Continue reading »

» Newer posts