Monthly Archive: December 2014

Dec 08 2014

Реконструиран патот по кој Александар Македонски марширал низ Македонија

Александар со македонската војска на територијата на Република Македонија, поминал низ подрачјата на 14 современи македонски општини, посочува проф.д-р Виктор Лилчиќ Адамс. Научната презентација “Обид за реконструкција на патот на Александар Македонски, во 335 година пред н.е. низ Република Македонија, за прв пат е претставена на 23. симпозиум на Македонското археолошко научно друштво што деновиве …

Continue reading »

Dec 07 2014

Живописот на Пештерната црква во Зрзе датира од 16-17 век

Расветлени се одредени периоди од ликовно културно минато на зрзевскиот манастир, кој е еден од најзначајните средновековни културни центри во Македонија. Според сумираните резултати, живописот во Пештерната црква датира од поствизантискиот период, односно од 16-17 век. – Датирањето на живописот дојде како резултат на сумираните анализи од стилско-ликовната и хемиско-физичка анализа на пигментите користени во …

Continue reading »

Dec 02 2014

Викендов ќе се одржи 23-от симпозиум на Македонското Археолошко Научно Друштво

Овој викенд (5-7 декември) во Виница ќе се одржи XXIII Сумпозиум на Македонското Археолошко Научно Друштво – МАНД. На симпозиумот ќе бидат претставени научни трудови кои ги обработуваат најновите сознанија од последните археолошки истражувања во Република Македонија. Научните трудови ќе бидат обработени во шест сесии со следната програма: ПЕТОК (05.12.2014): Сесија 1        Модератор: д-р Славица …

Continue reading »

» Newer posts