Monthly Archive: February 2015

Feb 25 2015

Промовиран реконструираниот мозаик во Старата епископска базилика вo Стоби

Реконструираниот и вратен мозаик во Старата епископска базилика на археолошкиот локалитет Стоби денеска го посети министерката за култура Елизабета Канческа – Милевска. Мозаикот се наоѓа на површина од 150 метри квадратни, генерално со геометриски флорална декорација која е типична за тоа време, за 4 век. Неговата конзервација почнала 1991 година од страна на Националниот конзервациски центар, а …

Continue reading »

Feb 22 2015

Јужнословенски топоними кои ги содржат имињата на словенските богови

Листајќи на интернет наидов на една многу интересна листа на јужнословенски топоними и кои во себе ги содржат имињата на некои од словенските богови, па се решив да ја споделам со Вас. 🙂 1. Република Македонија: – Велес, град – Велешта, село кај Струга – Велестово, село кај Охрид – Марена, село кај Кавадарци – Моране, село кај …

Continue reading »

Feb 17 2015

Сите тајни на Плаошник пред јавноста до 2018

Музејот на Плаошник, во кој ќе бидат сместени сите предмети откриени при повеќегодишните археолошки истражувања на овој простор, интензивно се гради, а се наоѓа во завршна фаза на карабина. На Плаошник во Охрид интензивно се гради во рамките на капиталниот проект за возобновување на „Светиклиментовиот универзитет”.</p><p>Според Тања Паскали-Бунташеска, директорка на Заводот и музеј во Охрид, …

Continue reading »

Feb 12 2015

Археолошкиот музеј подготвува атрактивна изложба: Погледнете го накитот на древните Македонки!

“Преку самите артефакти може да се долови историскиот контекст на нивното создавање, техниките и занаетите користени за изработката на накитот, социјалниот статус на жените во Македонија низ вековите, религиозно-култната припадност, како и политичката идеологија претставена на некои од подоцнежните накити”, потенцира Честоева, директорката на Археолошкиот музеј на Македонија. Ѓердани, појасни токи, белегзии, прстени, садови за …

Continue reading »

Feb 10 2015

Викиншките графити во Аја Софија

Константинопол – ‘Вториот Рим’, градот на Босфорот, градот кој ги поврзува Истокот и Западот, милениумски центар на светот, место каде се собирале, тргувале, работеле, живееле луѓе од сите ‘ќошина’ на Земјата, па и Викинзи од ладната Скандинавија. Миклагард – го викале овој град тие, или ‘Големиот Град’ по ‘нашки’. Како сведоци за нивното битисување во …

Continue reading »