Monthly Archive: June 2015

Jun 25 2015

Откриена нова мермерна статуа на локалитетот Стибера

На античкиот локалитет „Стибера“ кај Прилеп е пронајдена нова, мермерна статуа во природна големина која датира од 2 век од нашата ера. Министерката за култура Елизабета Канческа-Милеска денеска го посети локалитетот каде е пронајдена новата мермерна статуа, која се смета за ексклузивен наод. Според директорката на „Завод и Музеј“ Прилеп, Гордана Данилоска-Спироска станува збор за мермерна статуа во природна големина, без глава, изработена со високостилизирани елементи. – Античкиот локалитет „Стибера“ е најголемото наоѓалиште на антички мермерни статуи. Секое ископување, наоѓаме по нешто. И при …

Continue reading »

Jun 11 2015

Започнува овогодинешната истражувачка кампања на Билазора

Вчера започнаа подготвителните активности за почетокот на овогодинешната археолошка истражувачка кампања на локалитетот Билазора, под раководство на професор Д-р Драги Митревски од катедрата за Археологија на Филозофскиот факултет во Скопја, преку Народниот музеј на Свети Николе (директор Александар Арсов). Билазора е дел од капиталените проекти на Владата на Република Македонија во областа на археолошките истражувања. Истовремено, стручниот …

Continue reading »

Jun 09 2015

Театарот во Скупи е комплетно истражен и подготвен за наредната фаза на конзервација и реконструкција

Во Скупи, најголемиот антички град на територијата на Република Македонија, продолжуваат работните средби помеѓу стручниот археолошки тим составен од претставници на Музејот на град Скопје (Ленче Јованова, д-р Марина Ончевска Тодоровска) и Филозофскиот факултет во Скопје (д-р Антонио Јакимовски, главен раководител на археолошките истражувања), Конзерваторскиот центар Скопје (директор Ема Петрова), Министерството за култура на Република Македонија …

Continue reading »