Monthly Archive: November 2015

Nov 16 2015

Промоција на книгата „Неолитски фигурини во Македонија“ од Д-р Гоце Наумов

Петок, 20 ноември, со почеток во 20 часот, во Археолошкиот Музеј на Македнија ќе биде промовирана книгата “Неолитски фигурини во Македонија” од Д-р Гоце Наумов. Во монографијата “Неолитски фигурини во Македонија” се презентирани сите досега познати неолитски претстави на човечкото тело пронајдени на повеќе локалитети датирани околу шестиот милениум п.н.е. Во неа се обработени клучните аспекти …

Continue reading »

Nov 05 2015

Заврши истражувањето на театарот во Скупи, почна реконструкцијата и конзервацијата

Целосно е завршено археолошкото истражување на гледалиштето и на сценската зграда на театарот во Скупи, што беше реализирано во последните три години, период во кој се пронајдени околу 8500 вредни артефакти. Како следна фаза, почна реконструкцијата и конзервацијата на сценската зграда на овој најголем антички театар, кој има капацитет од околу 9000 места. Со динамиката на реализација на планот за реконструкција на театарот денеска се запозна министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска, која го посети археолошкиот локалитет Скупи заедно со градоначалниците на град Скопје и на општина Карпош, Коце Трајановски и Стевчо Јакимовски, заменик-министерот за култура Драган Недељковиќ, директорот на Управата …

Continue reading »