Monthly Archive: December 2015

Dec 28 2015

Во среда отворање на “Археолошка изложба 2015” во Археолошки музеј на Македонија

Управата за заштита на културното наследство со големо задоволство го најавува отворањето на „Археолошка изложба 2015“, која по деветти пат се реализира на крајот од годината, презентирајќи ги најзначајните археолошки пронајдоци откриени во текот на годината. „Археолошка изложба 2015“ ќе се отвори на 30 декември (среда), во 12:30 часот во НУ Археолошки музеј на Македонија. „Археолошка изложба …

Continue reading »

Dec 14 2015

Отворена изложбата „Сведоштва за богомилите“ во МАНУ

Во Македонската академија на науките и уметностите денеска беше отворена изложба „Сведоштва за богомилите“ која е резултат на теренско истражување од 2014 година во селата Богомила, Нежилово, Согле и Бистрица. Во нив било раширено богомилството кое пропагирало идеја за социјална еднаквост, братство и слобода на луѓето. Изложбата е дел од активностите на проектот „Богомилското движење …

Continue reading »