«

»

Jun 18 2014

Археолошки истражувања 2014: Градиште, Младо Нагоричане (Фото)

Локалитетот Градиште, во атарот на Младо Нагоричане, Кумановско, се наоѓа на 1,3 километар од магистралниот пат Куманово – Крива Паланка. Поради своето значење влезе во капиталните владини проекти од областа на археологијата за 2014 година.

Повеќе информации за локалитетот и овогодинешните откритија прочитајте ТУКА. Во продолжение следуваат неколку фотографии од истражувањата во Градиште:

Тимот на професор д-р Марјан Јованов во мај и јуни откри дел од репрезентативна владетелска палата на Градиште, Младо Нагоричани

Тимот на професор д-р Марјан Јованов во мај и јуни откри дел од репрезентативна владетелска палата на Градиште, Младо Нагоричани

Влез - порта и скалила во палатата

Влез – порта и скалила во палатата

Порта

Порта

Профилирани делови од довратникот на портата

Профилирани делови од довратникот на портата

Внатрешниот ѕид од палатата од 4. век пред н.е. со малтерен премаз бил боен однатре

Внатрешниот ѕид од палатата од 4. век пред н.е. со малтерен премаз бил боен одвнатре

Проф. д-р Виктор Лилчиќ Адамс и проф. д-р Марјан Јованов

Директорот на Управата за заштита на културното наследство проф. д-р Виктор Лилчиќ Адамс и раководителот на истражувањата проф. д-р Марјан Јованов

Д-р Марјан Јованов со дел од архитектонска камена пластика

Проф. д-р Марјан Јованов со дел од архитектонска камена пластика

Дел од раноантички јонски капител

Дел од раноантички јонски капител

Клоака

Клоака

Фрагмент од профилиран архитектонски елемент

Фрагмент од профилиран архитектонски елемент

Боен фрагмент од малтерниот ѕиден премаз

Боен фрагмент од малтерниот ѕиден премаз

дел од амфора

Дел од амфора

10439038_10202274478202842_2694711890598651125_n

 

1902844_10202274479042863_3512791781005800708_n

10372596_10202274479642878_2542389733107543618_n

Автор: Игор Ефтимовски

Игор Ефтимовски е студент по Археологија на Филозофскиот Факултет во Скопје, ученик на генерацијата 2010-2014 при СОУ "Цар Самоил" - Ресен, двократен државен првак по историја за средните училишта во Република Македонија (2012 и 2013), учесник на научните трибини: "Брсјачка буна, Брсјачко востание, Демирхисарски заговор", "1000 години од смртта на Цар Самоил"; како и автор на изложбата "Македонија и Преспа во делата на странските картографи - од II до XIX век".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>