«

»

Dec 19 2014

Археолози пронашле гробишта во Египет со преку милион мумии

Гробишта, на кои според проценката на археолозите се наоѓаат повеќе од милион мумифицирани човечки тела, се пронајдени во централен Египет.

Археолозите досега ископале 1700 мумии, кои биле зачувани заради жешките и суви пустински услови во регионот што се наоѓа на 96 километри јужно од Каиро.

milion mumii vo egipet

Гробиштата Фаг ел-Гамос се простираат на преку 1,7 милиони метри квадратни, а некои мумифицирани тела се пронајдени и на длабочина од 23 метри, пренесува Daily Mail.

Остатоците пронајдени на гробиштата датираат од периодот на римското и византиското царство, откриваат археолозите. Меѓу нив се пронајдени мумифицирани остатоци на 18 месечно девојче, како и маж висок два метра. Ова најново откритие на археолозите во Египет ќе им даде нов увид на обичните жители во наведениот временски период.

Сепак, останува мистерија зошто толку голем број луѓе биле погребани на тоа подрачје.

Текстот е превземен од Макфакс.

Автор: Игор Ефтимовски

Игор Ефтимовски е студент по Археологија на Филозофскиот Факултет во Скопје, ученик на генерацијата 2010-2014 при СОУ "Цар Самоил" - Ресен, двократен државен првак по историја за средните училишта во Република Македонија (2012 и 2013), учесник на научните трибини: "Брсјачка буна, Брсјачко востание, Демирхисарски заговор", "1000 години од смртта на Цар Самоил"; како и автор на изложбата "Македонија и Преспа во делата на странските картографи - од II до XIX век".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>