Category Archive: Репортажи

Jan 11 2015

Духовите на џоломарите

Малкумина знаат, а уште помалку присуствувале на единствениот обреден, ритуален пречек на Василица во кавадаречкото село Бегниште. Според етнолозите, како и сите други обичаи на маскирање, тој потекнува од паганските времиња. Но во ова село ритуалот е зачуван во својата најчиста, изворна форма и затоа е единствен во Македонија. Тука го нарекуваат – џоломари. Патувањата …

Continue reading »

Dec 26 2013

Репортажа: Виена? Париз? Берлин? Не, тоа е Ресен !

Репортажата беше направена на 14.12.2013 година. Прекрасно саботно утро во Ресен и градот е во движење. Дел од луѓето стануваат порано за да ги завршат своите домаќински обврски (сабота е пазарен ден во Ресен), другите пак, кои можат да си дозволат малку повеќе сон, тоа и го прават. Некаде пред пладне, на сите нив патиштата …

Continue reading »

Jul 18 2013

Репортажа: Директно од фронтот !

Во оваа репортажа Ви ја пренесувам атмосферата директно од делот на Македонскиот фронт на планината Галичица, кој поради “малото” задоцнување од скоро 100 години е доста помирен и потивок во однос на  годините кога бил најактивен. 🙂 За оние кои не знаат, Македонскиот фронт (познат и како Јужен или Солунски фронт) е еден од најзначајните …

Continue reading »

Jun 14 2013

ЗА БЛОГОТ

“Историски” е наменет за популаризација на Историјата и нејзините сродни науки (како Археологијата, Етнологијата и сл.) меѓу пошироката интернет јавност во Македонија и нејзино потикнување во изучувањето на човечкото минато како и неговите ефекти врз иднината. Целта на овој блог е да ја прикаже оваа наука на еден интересен и забавен начин, различно од она …

Continue reading »