Category Archive: Македонска Историја

Oct 06 2014

6 октомври 2014 – Илјада години од смртта на Цар Самоил

Денес е 6 октомври 2014, денот кога се навршуваат точно илјада години од смртта на една од најзначајните личности во македонската историја, најзначајниот средновековен македонски владетел – царот Самоил. Имајќи ја во предвид важноста на оваа личност, како и големината на јубилејот – 1000 години од неговата смрт, се обидов оваа 2014 година на блогот …

Continue reading »

Sep 28 2014

Византологот Александар Атанасовски контра бугарските тези за Цар Самуил

Самуил со востание се одметнал од бугарската држава, направил престолнина и патријаршија во Преспа, каде што се наоѓа и неговиот гроб. Самуиловото Царство не било бугарско! Вистината е дека Самуил со своите браќа Давид, Мојсеј и Арон организирале апостасија, односно востание со отцепување од бугарската држава. Историските извори се сосема јасни и недвосмислени. Тоа што …

Continue reading »

Sep 25 2014

Во Ресен се одржа трибина посветена на илјадагодишнината од смртта на Цар Самоил

Добро е што после илјада години од смртта на Цар Самоил неговата Преспа се сети на нашиот цар кој своето владеење го започна и го заврши токму во овој прекрасен крај. Досега постоеле многу приказни и истражувања за тоа каде е престолнината на Самоил. Јас тврдам дека тоа беше Преспа. Моите испитувања ги темелам на …

Continue reading »

Aug 06 2014

Зошто Никола Карев го исфрлија од македонската химна?

НАШИТЕ ПОЗНАТИ ПРЕДЦИ ВО СЕЌАВАЊАТА НА НИВНИТЕ ПОТОМЦИ: СПОМЕНИ НА МИШЕ КАРЕВ, ВНУК НА НИКОЛА КАРЕВ ЗОШТО ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА КРУШЕВСКАТА РЕПУБЛИКА ГО ИСФРЛИЈА ОД МАКЕДОНСКАТА ХИМНА? Никола Карев е роден во Крушево, 1877 година. Во 1893 година заминал на печалба во Бугарија, каде што работел како ѕидарски работник во работилницата на Васил Главинов. По враќањето …

Continue reading »

Jul 29 2014

1000 години од Беласичката битка

Денес се навршуваат 1000 години од Беласичката битка, позната и како битката кај Клеидион (битката кај Клуч), еден од најтрагичните настани во македонската историја. Имено, откако византиските напади, пљачкања и пустошења на самоиловата територија станувале се почести, а знаејќи дека непријателот навлегува низ родопските клисури, Самоил наредил да бидат затворени со широки фортификациски ѕидови кои …

Continue reading »

Jul 15 2014

Сочуван пергамент потврдува дека ресенско семејство досега до свитата на Цар Самоил

Архиви, музеи, албуми, автобиографии, тапии, скици со стебла на имиња и роднински врски – сите тие се извор за истражување за стотината најголеми и најпознати македонски семејства. Кои се, каде живееле, како се формирале, што работеле, каде се движеле и од кога има податоци за најафирмираните лози, одговара Виолета Ѓорѓеска од Музеј на Македонија. „Ги …

Continue reading »

Jul 08 2014

Во Билазора имало владетелска палата кога во Атина куќите биле од ќерпич

Kога владетелот на независна Пајонија го крунисаа во реката Брегалница, горд и задоволен се качи на својот коњ и тргна дома. Тоа беше некаде во 4 век пред новата ера. По неколку часа, јавајќи низ овчеполските полиња со жито, ги здогледа ѕидините. Стигна пред силно утврдениот бедем и ја помина масивната дрвена порта. Се симна …

Continue reading »

Jul 07 2014

Кочо Рацин: Богомилите – кратка расправија од историјата македонска

Познато е дека славниот македонскиот поет и револуционер Коста Апостолов Солев (1908-1943), попознат како Кочо Рацин, се занимавал и со проучување на македонската историја. Тој особено бил фасциниран од богомилското движење кое играло значајна улога во македонскиот среден век, па напишал и три трудови на таа тема: “Богомилите”, “Драговитските богомили” и „Селското движење на богомилите во Средниот век“. …

Continue reading »

Jul 02 2014

Востанието на Ѓорѓи Војтех (1072-1073)

Неподносливата ситуација за балканските народи, вклучително и македонскиот, предизвикана од експлоаторската политика на Константинопол продолжила и по востанието на Петар Делјан (1040-1041). Како резултат на таквиот гнет, одново се засилил отпорот. Востанието во Тесалија од 1066, предводено од управникот на Лариса Никулица Делфин (чиј дедо бил управник на Лариса во времето на Самоиловото владеење) било брзо …

Continue reading »

Jun 21 2014

И по 101 година продолжува потрагата по знамето од Тиквешкото востание

Според мемоарите на Цане Поп Kоцев од Kавадарци, учесник во Илинденското и во Тиквешкото востание, во 1949 година прво им било ветено дека запленетото знаме од Белград ќе биде вратено во Kавадарци, за потоа да им кажат дека изгорело во музеј за време на бомбардирањето на Белград. Поминаа 101 година од Тиквешкото востание, а потрагата …

Continue reading »

Older posts «

» Newer posts