Category Archive: Митологија и Фолклор

Jun 24 2014

Цвеќето на животот

“Долго си одел, Гилгамеш, многу си претрпел и многу маки си поднел. Што да ти дадам среќно во татковината да стигнеш? Тајна една сакам да ти откријам за чудотворната трева сакам да ти кажам. Тревата на трн е слична, а длабоко во морето расте. Штом таа трева во рацете свои ја имаш од неа каснеш, …

Continue reading »

May 04 2014

Фресковни прикази на демони во Македонија

Во сите религии и митологии се застапени демонски битија во кои е персонифицирано, најчесто, некое зло. Овие демонски суштества биле честа инспирација за народниот творец кој за нив создал голем број на усни творби (приказни и преданија), како и визуелни прикази (најчесто во верските објекти). Така, и во црквите во Македонија може да се сретнат голем број …

Continue reading »

Apr 10 2014

11, 12, 13 Април – Бабините денови

Предстојните три дена – 11, 12, 13 Април (29, 30, 31 Март – стар стил) кај македонскиот народ се познати како Бабини денови, или едноставно Бабите. Според народните верувања, времето може да биде студено се додека не поминат овие три дена, и навистина, секоја година овие денови се одликуваат со необично студено време проследено со …

Continue reading »

Apr 06 2014

Преспански легенди и преданија поврзани со Царот Самоил

“Меѓу планините Петрино, Галичица, Сува Гора, Пелистер, Баба и Бигла се простира убавата и плодородна преспанска котлина во чиј центар штедрата природа, за да ја направи прекрасна, создала две езера богати со риба – две чудни огледала во кои со векови се огледуваат спротивните височини и по кои радосно се лизгаат сончевите зраци. Недалеку од …

Continue reading »

Mar 11 2014

Тајната книга на богомилите: културолошко-историска ретроспектива

Статија на Проф. Д-р Маја Ангеловска-Панова објавена во Зборникот од меѓународниот симпозиум “Развојот на македонската литература”, Скопје, 2006 година и во списанието “Историја”, број 1-2, Скопје, 2009 година, издадено од страна на Здружението на Историчарите на Република Македонија. Една од повеќето особености на богомилството претставува и неговиот културолошки феномен проследен преку интегралното имплементирање на филозофските аспекти на учењето, …

Continue reading »

Jan 17 2014

Македонски народни преданија за Цар Александар

Најголемиот војсководец во историјата, човек кој предизвикувал восхит кај луѓето, сплотувач на народи и култури, идол на многу историски големци, вака, накратко, може да се опише ликот на македонскиот цар Александар III, лик кој нашол свое место во фолклорот на голем број народи, почнувајќи од Шкотска, па се до Индија, лик за кого се раскажани …

Continue reading »

Oct 09 2013

Змејот во македонскиот фолклор

Додека ја читате статијата, пуштете ја оваа песна. 🙂 Проучувајќи ги различните елементи на македонскиот фолклор можеме да се запознаеме со голем број на различни натприродни, митолошки суштества како вампири, самовили, џинови… но ретко кои од нив, по својата важност и митолошка сила можат да се споредат со змејот. Врз база на бројните преданија, приказни и легенди, …

Continue reading »

Aug 01 2013

Поврзаноста на Св. Илија со Богот на Сонцето

Како што христијанството почнало да се шири во доминантно политеистички земји, дел од паганските обичаи и верувања на домородното население почнале да се инкорпорираат во самата христијанска религија, па поради тоа добар дел од христијанските светци добиле особини на некои од паганските богови. Дел од овие симбиози настанувале спонтано, но дел биле подржувани од самата …

Continue reading »

Jul 28 2013

Запознајте ја нордиската митологија

Верувам дека повеќето од Вас сте запознати со древната медитеранска митологија (вклучувајќи ја и нејзината римска варијанта), запознаени сте со Зевс, Аполон, Афродите, Марс, Прометеј… тоа е митологија која сите сме ја учеле во училиште и со која се среќаваме секој ден. Но мал број од луѓето се запознаени со нордиската митологија (позната и под …

Continue reading »

Jul 02 2013

Коловртот и неговиот милениумски континуитет на употреба кај Македонците

Коловртот (познат и како Вртешка) е симбол кој во Македонија и кај Македонците има милениумски континуитет на употреба, почнувајќи од античко време па се до денешен ден и најверојтно има значење како симбол на вечноста, на бескрајноста. Симболот, најверојатно, претставува дериват на свастиката, но постојат повеќе размислувања за тоа од каде човекот ја добил идејата …

Continue reading »

Older posts «

» Newer posts