Category Archive: Светска Историја

May 28 2014

Византиски iPad

Различните технолошки пронајдоци како преносните компјутери, паметните телефони и таблетите се од непроценливо значење за оние луѓе кои имаат брз начин на живот, живот во кој секоја секунда е вредна и каде е потребно брзо да се забележи или провери некоја информација. Но, што правеле оние луѓе од пред илјада години кои немале пристап до …

Continue reading »

Apr 04 2014

Одличен месец за египтологијата !

Ретко која земја во светот може да понуди толку богата култура, историја и археологија како Египет. Поради тоа, не е ни чудо што луѓето отсекогаш биле фасцинирани од Египет, па вложиле големи ресурси во негово истражување, кое резултирало со едни од најзначајните архолошки откритија на сите времиња. Денес, египтологијата не само што не го губи …

Continue reading »

Apr 01 2014

Мистериите на Денот на благодарноста

Денот на благодарноста, кој се одбележува на 27 Ноември, претставува еден од најпопуларните празници кои се прославуваат во Соединетите Американски Држави и Канада. Тој претставува ден на кој луѓето искажуваат благодарност кон Бог за богатата жетва. Иако традиционално празникот имал религиозна основа, тој денес се идентификува како световен празник. Празникот води потекло од 16 век, кога …

Continue reading »

Mar 11 2014

Тајната книга на богомилите: културолошко-историска ретроспектива

Статија на Проф. Д-р Маја Ангеловска-Панова објавена во Зборникот од меѓународниот симпозиум “Развојот на македонската литература”, Скопје, 2006 година и во списанието “Историја”, број 1-2, Скопје, 2009 година, издадено од страна на Здружението на Историчарите на Република Македонија. Една од повеќето особености на богомилството претставува и неговиот културолошки феномен проследен преку интегралното имплементирање на филозофските аспекти на учењето, …

Continue reading »

Feb 27 2014

Мачки-бомби и гулаби-ракети

Низ текот на човечкото минато биле измислувани најразлични чудни и неконвенционални оружја кои на една од завојуваните страни требало да и’ донесат одредена предност или пак излез од некои тешки ситуции за време на битки, опсади итн… Веќе еднаш предходно пишував на блогов за некои неконвенционалните оружја користени за време на античкиот период, а во овој напис …

Continue reading »

Jan 31 2014

Последниот Викинг

Викиншката доба (8 – 11 век н.е.) претставува една од најинтересните епизоди во средновековната европска историја, епизода која секогаш предизвикувала голем романтичарски занес кај луѓето, епизода во која се појавиле голем број на “актери” кои оставиле свој траен печат врз минатото – Рагнар Лодброк, Ерик Црвениот, Лајф Ериксон… Но, секој добар филм мора да има …

Continue reading »

Nov 02 2013

Кимбријската војна

“Она што нема да не’ убие, не’ прави посилни” – оваа мисла од Фридрих Ниче наоѓа потврда во настаните од Кимбријската војна и нејзините последици. Имено, Кимбријската војна која траела од 113 – 101 година п.н.е., а се водела помеѓу Римската Република и конфедерацијата на мигрирачки германски (и неколку келтски) племиња предводени од германските Кимбри …

Continue reading »

Sep 09 2013

Кратка историја на кафето

Татковина на кафето е Африка. Попрецизно, провинцијата Кафа (Kaffa) во Етиопија. И денес во тоа подрачје и во лето и во зима цвета дивото дрво на кафето со чудесен мирис и со бели цветови слични на јасминот кои даваат црни плодови. Секој од плодовите е со големина на вишна, а во него се наоѓаат две …

Continue reading »

Aug 25 2013

Римските копнени експедиции до суб-сахарска Африка

Африка, особено нејзиниот суб-сахарски, тропски дел, со сета своја егзотика за Еврпјаните и Медитеранците, отсекогаш ја будела фантазијата и го привлекувала вниманието и интерсот за истражување кај овие народи. Уште од антиката медитеранските народи, особено оние кои биле познати по своите поморски вештини, се одлучувале на истражувањето на бреговите на “Црниот Континент”, некои од тие …

Continue reading »

Aug 18 2013

Неконвенционални оружја во античкиот свет

Во текот на историјата биле измислени голем број на оружја кои во најмала рака можат да се наречат чудни и за кои нивните конструктори сметале дека ќе им ја пружат на својата страна онаа мала предност со која би ја добиле битката. Истото важело и за антиката. Па така, кога традиционалните оружја како копја, стрели …

Continue reading »

Older posts «

» Newer posts