Category Archive: Воена Историја

Jul 20 2015

Словенските опсади на Солун – 2 дел

Во првиот дел беше пренесена одломка од ‘Чудата на Свети Димитрија Солунски’ која се однесуваше на опсадата на Солун во 586 година. Во овој пост ќе се осврнеме на описот на словенската опсада на Солун во 615 година, предводена од славниот словенски водач Хацон. Во време на епископувањето на Јован, благ споменот да му биде, се крена народот на …

Continue reading »

Jul 15 2015

Словенските опсади на Солун – 1 дел

Во овој серијал ќе се осврнеме на борбите на македонските словенски племиња против Византија – нивните опсади на Солун опишани во “Чудата на Свети Димитрија Солунски”. “Чудата на Свети Димитрија Солунски” е дело составено од повеќе писатели. Првиот дел од “Чудата…” го напишал солунскиот архиепископ Јован, кој живеел кон крајот на 6 и почетокот на 7 век, …

Continue reading »

Feb 27 2014

Мачки-бомби и гулаби-ракети

Низ текот на човечкото минато биле измислувани најразлични чудни и неконвенционални оружја кои на една од завојуваните страни требало да и’ донесат одредена предност или пак излез од некои тешки ситуции за време на битки, опсади итн… Веќе еднаш предходно пишував на блогов за некои неконвенционалните оружја користени за време на античкиот период, а во овој напис …

Continue reading »

Feb 12 2014

Норманските освојувања во Македонија

Во почетокот на 80-те години на XI век балканските поседи на Византија, чиј составен дел била и Македонија, биле нападнати од страна на Норманите (кои ги владееле Сицилија и Јужна Италија (Калабрија и Апулија)) предводени од Роберт Гвискард и негиовиот син Боемунд Тарантски. Во 1082 година Норманите извојувале голема победа кај Драч, а во наредната …

Continue reading »

Nov 02 2013

Кимбријската војна

“Она што нема да не’ убие, не’ прави посилни” – оваа мисла од Фридрих Ниче наоѓа потврда во настаните од Кимбријската војна и нејзините последици. Имено, Кимбријската војна која траела од 113 – 101 година п.н.е., а се водела помеѓу Римската Република и конфедерацијата на мигрирачки германски (и неколку келтски) племиња предводени од германските Кимбри …

Continue reading »

Aug 18 2013

Неконвенционални оружја во античкиот свет

Во текот на историјата биле измислени голем број на оружја кои во најмала рака можат да се наречат чудни и за кои нивните конструктори сметале дека ќе им ја пружат на својата страна онаа мала предност со која би ја добиле битката. Истото важело и за антиката. Па така, кога традиционалните оружја како копја, стрели …

Continue reading »

Aug 05 2013

2229 години од најтешкиот пораз на Римјаните !

На 2 Август одбележавме повеќе годишнини од значајни историски настани, вклучувајќи и: – 2351 години од победата на македонскиот крал Филип II против здружените хеленски сили во битката кај Херонеја – 2335 години од победата на македонскиот генерал и кралски регент Антипатер против хеленските бунтовнички сили во битката кај Кранон – 110 години од почетокот …

Continue reading »

Jul 18 2013

Репортажа: Директно од фронтот !

Во оваа репортажа Ви ја пренесувам атмосферата директно од делот на Македонскиот фронт на планината Галичица, кој поради “малото” задоцнување од скоро 100 години е доста помирен и потивок во однос на  годините кога бил најактивен. 🙂 За оние кои не знаат, Македонскиот фронт (познат и како Јужен или Солунски фронт) е еден од најзначајните …

Continue reading »

Jul 10 2013

Преспа во Првата Светска Војна низ објективот на француските фотографи (3 Дел)

Во продолжение следува третиот и последен дел од фото-статијата “Преспа во Првата Светска Војна низ објективот на француските фотографи”

Jul 05 2013

Демонските воини на античкиот свет

Една од клучните работи во војувањето е да се влее што е можно повеќе страв кај своите противници и со тоа да се намали нивниот борбен морал, а тоа значи драстично зголемување на своите шанси за победа. Ништо не било поразлично ниту во антиката. Но малку се оние племиња и народи од оваа епоха на …

Continue reading »

Older posts «