«

»

Apr 20 2015

Во Скопје ќе се одржи предавање за искуствата од конзервацијата на мозаиците од римскиот град Зеугма во Турција

Во Среда (22.04.2015), во Археолошкиот музеј на Македонија, Д-р Роберто Нарди од Археолошкиот конзерваторски центар од Рим, ќе одржи предавање на тема ,,Конзервација на мозаиците од римскиот град Зеугма во Турција,,, при што ќе ги сподели своите искуства од конзервацијата на едни од најзначајните римски мозаци во Источниот Медитаран.

Предавањето ќе започне од 15 часот во конференциската сала. Влезот е слободен.

predavaje za konzervacijata na mozaicite od zeugma

Автор: Игор Ефтимовски

Игор Ефтимовски е студент по Археологија на Филозофскиот Факултет во Скопје, ученик на генерацијата 2010-2014 при СОУ "Цар Самоил" - Ресен, двократен државен првак по историја за средните училишта во Република Македонија (2012 и 2013), учесник на научните трибини: "Брсјачка буна, Брсјачко востание, Демирхисарски заговор", "1000 години од смртта на Цар Самоил"; како и автор на изложбата "Македонија и Преспа во делата на странските картографи - од II до XIX век".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>