«

»

Jul 17 2015

Заврши годинешната истражувачка кампања на Билазора (ФОТО)

По повеќе од еден месец работа, заврши овогодинешната истражувачка кампања на античкиот локалитет Билазора, Кнежје, Светиниколско. Следува стручна обработка на пронајденото, а потоа и презентација за досегашните резултати од истражувањата.

Истражувањата се раководени од страна на проф. д-р Драги Митревски од Филозофскиот факултет во Скопје, во соработка со Народниот музеј на Свети Николе и Управата за заштита на културното наследство. Билазора е дел од капиталните прокти на Владата на Република Македонија од областа на археологијата.

Во продолжение неколку слики од овогодинешната кампања:

Bilazora 2015 1 Bilazora 2015 9 Bilazora 2015 11 Bilazora 2015 8 Bilazora 2015 3 Bilazora 2015 4

Bilazora 2015 14

Bilazora 2015Bilazora 2015 6

bilazora 2015 13

Bilazora 2015 5 Bilazora 2015 7 Bilazora 2015 10 Bilazora 2015 12

Автор: Игор Ефтимовски

Игор Ефтимовски е студент по Археологија на Филозофскиот Факултет во Скопје, ученик на генерацијата 2010-2014 при СОУ "Цар Самоил" - Ресен, двократен државен првак по историја за средните училишта во Република Македонија (2012 и 2013), учесник на научните трибини: "Брсјачка буна, Брсјачко востание, Демирхисарски заговор", "1000 години од смртта на Цар Самоил"; како и автор на изложбата "Македонија и Преспа во делата на странските картографи - од II до XIX век".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>